ΟΔΟΝΤΙΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τερηδόνα – ο υποτιμημένος κίνδυνος

Ένας σκούρος αποχρωματισμός ή μια τρύπα στο δόντι… πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον ακριβή ορισμό της τερηδόνας. Η ασθένεια και το υπόβαθρό της – και γιατί η τερηδόνα είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι υποθέτουν πολλοί άνθρωποι, ειδικά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ποιος δεν θυμάται την ιστορία του «Karius and Bactus» από την παιδική του ηλικία; Μέχρι σήμερα, η ιστορία διδάσκει στα παιδιά αυτά τα δύο κακά βακτήρια, τι σημαίνει να έχεις τρύπα στο δόντι σου και γιατί είναι τόσο σημαντικό να βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου. Ωστόσο, μέχρι να γίνουμε ενήλικες, ή πολύ νωρίτερα, πολλοί από εμάς θα έχουμε ξεχάσει τις λεπτομέρειες της ιστορίας, Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των γιατρών και των επιστημόνων ότι η τερηδόνα είναι η πιο κοινή ασθένεια που επηρεάζει τα δόντια και αποτελεί σοβαρή απειλή στη στοματική υγεία. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο το σώμα.

Στη συνέχεια, εξηγούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να αποφύγετε την τερηδόνα.

Τι ακριβώς είναι η τερηδόνα;

Με λίγα λόγια, η τερηδόνα, που στην πραγματικότητα σημαίνει τερηδόνα, καταστρέφει την ουσία του δοντιού (τεχνικά μιλώντας, τη δομή των δοντιών). Είναι μια καταστροφική διαδικασία αφαλάτωσης που επηρεάζει τα δόντια. Μπορείτε να φανταστείτε την ανάπτυξη της τερηδόνας ως εξής: ακριβώς όπως τα πετρώματα που περιβάλλονται συνεχώς από αλμυρό θαλασσινό νερό γίνονται βαθμιαία κούφια και έτσι όλο και πιο πορώδη και γεμάτα τρύπες, η τερηδόνα ξεπλένει τα μέταλλα του δοντιού, δηλαδή τη σκληρή οδοντική ουσία. Αρχικά, η επιφάνεια του δοντιού καταστρέφεται. Το αποχρωματισμένο δόντι είναι σημάδι της βλάβης. τότε αναπτύσσεται μια τρύπα. Το δόντι γίνεται επώδυνο όταν τα μαλακά μέρη του, συμπεριλαμβανομένου του νεύρου, επηρεάζονται επίσης.

Οι προτάσεις προϊόντων μας

LACALUT® aktiv
Οδοντόκρεμα
LACALUT® aktiv
Προστασία ούλων & απαλό λευκό
LACALUT® aktiv
Προστασία ούλων & Ευαισθησία

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα βακτηριακά απόβλητα ευθύνονται

Η διαδικασία της καταστροφής της οδοντικής ουσίας πυροδοτείται από οξέα, τα οποία είναι άχρηστο προϊόν που εκκρίνεται από βακτήρια που ζουν στο στόμα. Αυτά τα οξέα επιτίθενται στο σμάλτο, το σκληρό εξωτερικό στρώμα του δοντιού, και το καταστρέφουν.

Γενικές πληροφορίες:

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων ζουν στο στόμα μας και δεν τα παρατηρούμε καν. Παρόμοια με την εντερική μας χλωρίδα, όπου τα καλά βακτήρια διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους, πολλοί τέτοιοι μικροοργανισμοί υπάρχουν επίσης στο στόμα μας. Στην πραγματικότητα είναι χρήσιμα και σημαντικά για μια υγιή στοματική χλωρίδα.

Ωστόσο, άλλα βακτήρια ζουν στα υπολείμματα τροφών και ποτών, ειδικά στα υπολείμματα ζάχαρης από τα τρόφιμα. Εάν δεν αφαιρεθούν με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, θα σχηματιστούν εναποθέσεις στις επιφάνειες των δοντιών και ιδιαίτερα στα μεσοδόντια διαστήματα. Τα υπολείμματα τροφής μεταβολίζονται από βακτήρια τα οποία, με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώνουν οξέα που είναι επικίνδυνα για την ουσία των δοντιών και προκαλείται τερηδόνα. Το τελευταίο θα επιδεινωθεί προοδευτικά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Πώς ανιχνεύουμε την τερηδόνα:

Η τερηδόνα μπορεί να έχει μια σειρά από διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το πού εμφανίζεται. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η τερηδόνα υπάρχει πολύ πριν εμφανιστεί ως σκοτεινή τρύπα στο δόντι. Επιπλέον, ο όρος τερηδόνα είναι επίσης παραπλανητικός, καθώς το σμάλτο (και η οδοντίνη παρακάτω) απιονίζεται από οξέα.

Στα λεγόμενα αρχικά της στάδια, η τερηδόνα είναι συχνά αρκετά δυσδιάκριτη, καθώς εμφανίζεται με τη μορφή λευκών κηλίδων που βρίσκονται στο δόντι και έχουν πιο ανοιχτό χρώμα από το υπόλοιπο δόντι. Στα αρχικά στάδια της διαδικασίας, η οδοντική επιφάνεια είναι γενικά ακόμα άθικτη. Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει η αφαλάτωση του σμάλτου, η οποία στη συνέχεια τις καθιστά πορώδεις. Εμφανίζονται επίσης μαύρα στίγματα – ένα άλλο σημάδι τερηδόνας. Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες συνήθως παλεύουν με τις μασητικές επιφάνειες και τους μεσοδόντιους χώρους, οι ηλικιωμένοι (60+ ετών) τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα με την τερηδόνα που επηρεάζει τον λαιμό των δοντιών, επειδή όσο μεγαλώνουμε οι λαιμοί των δοντιών συχνά εκτίθενται ως τα ούλα μας υποχωρούν.

Αυτός ο τύπος τερηδόνας που επηρεάζει τους ευαίσθητους λαιμούς των δοντιών, όπου το φυσικό προστατευτικό στρώμα είναι σημαντικά πιο λεπτό, ονομάζεται επίσης τερηδόνα ρίζας.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: διάγνωση και θεραπεία

Δυστυχώς, μετά από μια αρχικά επιτυχημένη θεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη δευτερογενής τερηδόνα, δηλαδή εάν τα βακτήρια αποικίσουν τα κενά μεταξύ του σφραγίσματος και του δοντιού. Δεδομένου ότι η τερηδόνα μπορεί συχνά να ανιχνευθεί μόνο με ακτινογραφία, οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο είναι σημαντικός. Χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα, ο οδοντίατρος μπορεί να προσδιορίσει το βάθος της τερηδόνας. Οι ακτίνες Χ είναι ιδιαίτερα καλές στην αποκάλυψη τερηδόνας ελαττωμάτων, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται συχνά για αυτόν τον σκοπό. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, οι περιοχές που έχουν αποσυντεθεί μπορεί να χρειαστεί να τρυπηθούν και να γεμιστούν.

Στα αρχικά στάδια, είναι ακόμα δυνατό να αντιμετωπιστεί η αφαλάτωση του σμάλτου των δοντιών

Πώς να προλάβετε την τερηδόνα με σωστή διατροφή και φροντίδα;

Τα καλά νέα: σε πρώιμο στάδιο, η τερηδόνα μπορεί ακόμα να σταματήσει χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσετε και να γεμίσετε τις κοιλότητες, δηλαδή με τη δραστική ουσία φθόριο. Οι οδοντόκρεμες με φθόριο, π.χ. LACALUT, βεβαιωθείτε ότι τα μέταλλα που περιέχονται στο σάλιο μας μπορούν να εξουδετερώσουν την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών. Οι οδοντόκρεμες με φθόριο ενισχύουν και έτσι σταθεροποιούν το σμάλτο. Το δυνατό σμάλτο των δοντιών είναι λιγότερο ευαίσθητο στα βακτήρια. Εάν είστε εν κινήσει και δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, η τσίχλα που περιέχει ξυλιτόλη μπορεί να είναι χρήσιμη. Θα διεγείρει την παραγωγή σάλιου και θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Γενικά, η άφθονη κατανάλωση και η καλή ροή του σάλιου είναι σημαντικοί τρόποι πρόληψης της τερηδόνας, καθώς αρκετά από τα συστατικά που βρίσκονται στο σάλιο έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Τα μέταλλα που περιέχονται στο σάλιο μπορούν να εξουδετερώσουν την απώλεια της σκληρής ουσίας των δοντιών.

Κάτι που συχνά υποτιμάται: η ανεπεξέργαστη τερηδόνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αφού η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί στο οστό της γνάθου. Επιπλέον, τα βακτήρια μπορούν επίσης να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και στη συνέχεια να προκαλέσουν φλεγμονή των οργάνων.

Πώς να προλάβετε την τερηδόνα με σωστή διατροφή και φροντίδα;

Τα βακτήρια της τερηδόνας αγαπούν τα σάκχαρα όπως αυτά που βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα καθώς και η γλυκόζη και η φρουκτόζη είναι ιδανική τροφή για μικροοργανισμούς. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά ή να τα καταναλώνετε μόνο με μέτρο και να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Καθαρισμός των δοντιών σας

Είναι ο μόνος τρόπος μείωσης των επιβλαβών βακτηρίων. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η διαρκώς σχηματιζόμενη μεμβράνη που αποτελείται από σάλιο και βακτήρια, η οποία ονομάζεται επίσης πλάκα ή βιοφίλμ, να μην γίνεται όλο και πιο παχύρρευστη, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα καλό μέρος για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα. Ενώσεις ζάχαρης μακράς αλυσίδας, π.χ. Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε προϊόντα ολικής αλέσεως, δεν προκαλούν τερηδόνα. Ωστόσο, τα υπολείμματα τροφών πρέπει πάντα να αφαιρούνται σχολαστικά – για υγιή δόντια μακράς διαρκείας.